En enkel sak kan snabbt bli väldigt svår – om man låter den.
Vi har flyttat till Gotland och har således fått lite nya behov – en ny cykel var ett av dem.
Jag har tidigare haft en Crescent Sleipner och en Skeppshult ARC Comfort. Sistnämnda var den bästa varianten i sin klass – pensionärsklassen. Väldigt behaglig, funktionell, utmärkt utrustad och just det – tråkig. Ganska oansenligt utseende, tung (20 kg!) och långsam.

Nu när det begav sig att köpa en ny cykel så trodde jag att jag ville ha en Skeppshult STC Basic Color:

Skeppshult STC Basic Color
Efter att ha läst Skeppshults egna tryckmaterial så blev jag dock osäker. Det var så mycket som jag inte förstod eller hade insikt i.
Vilka bromsar som var värda att ha, eller vilka varianter av växlar som var finare än de andra.

En vecka tidigare restaurerade jag en äldre damcykel åt min flickvän, Amanda. Hon fick den i födelsedagspresent.
Under upprustningen så bytte jag bl a ut växelreglaget, då indikatorn på den förra var trasigt.
Hela processen gjorde mig mer nyfiken på cyklar.

Efter en veckas research var jag säker att jag ville ha:

  • hydrauliska skivbromsar
  • utanpåliggande växlar
  • lätt vikt
  • tajt och snabb känsla

… och så var jag säker på vad jag INTE ville ha. Skeppshult STC Basic var inte längre aktuell. Det avgörande var det inkapslade navväxlarna med bakbroms. Bakbroms skall enligt varierade källor öka trögheten något. Det är jag inte intresserad av. Sedan verkar den något tung – runt 15 kg enligt Skeppshult själva.

Hydrauliska skivbromsar är en dröm – åtminstone om man som jag är uppväxt med v-bromsar som ständigt fastnar alternativt tar i hjulet då det blivit skevt. Inbromsningen sker med en skön “servo”-effekt, så att man inte far på ändan. Mekaniska skivbromsar ger en lika vädersäker inbromsning som hydrauliska varianter, men utan “servo”-effekten. Ett ytterligare minus är att vajern som går till bromsen eventuellt kan frysa i kallt väder.

Utanpåliggande växlar. Ja, vad är en växel idag egentligen? Ett utanpåliggande växelsystem består av så många olika komponenter att det är svårt för en lekman att avgöra när man har en serie eller inte. Cyklarna som jag tittat på har haft komponenter från antingen “Alivio”-serien eller “Deore”. Deore är snäppet dyrare och bör därför vara snäppet vassare. Efter att ha testat båda sorter på olika cyklar så upplever jag att Deore ger en mer distinkt och flytande växling än Alivio. Men samtidigt så tror jag att detta i hög grad är relaterat till hur väl inställda växlarna är.


Trek FX 7.2 Disc

Jag bestämde mig för att köpa en cykel med skivbromsar och relativt billiga komponenter – Trek FX 7.2 Disc, 2013 års modell. Det som är viktigt är att jag i ett senare skede (när ekonomin och ha-begäret synkar) kan uppdatera cykelns komponenter, som att byta ut den mekaniska skivbromsen till en hydrualisk variant.
Om jag hade köpt en variant med v-bromsar och senare ville byta till skivbromsar så hade kostnaden blivit mycket högre.

Den “tajta, snabba känslan” då?
Jo, den infinner sig när man kör den här sortens cyklar. De är lätta, kompakt konstruerade och man “känner” vägen genom styret. Inga komponenter som skramlar eller bromsar. Och det var målet!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.